ÇEVRE LİSESİ TARİHİN SIFIR NOKTASINDA

11. sınıf öğrencilerimizin tarih dersinde edindikleri bilgileri daha kalıcı hale getirmek, derse ilgilerini artırmak ve tarih dersinin gezerek görerek yaşayarak da öğrenilmesini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Göbeklitepe gezimiz başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Öğrencilerimiz gezimizin ilk durağı olan Mardin’de; Yukarı Mezopotamya’nın yönetim ve ordu merkezi olarak kıymeti olan ve Mezopotamya’nın Efes’i olarak ünlenen Dara Antik Kenti’ni ziyaret edip yöre tarihi ve mitolojisi hakkında bilgi edindiler. Kasımiye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Mardin Müzesi ve Deyrül Zaferan Manastırı’nı gezdikten sonra Eski Çarşı, Alt Çarşı, Baharatçılar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı turunda alışveriş yapıp yöresel lezzetlerin tadına bakma fırsatı buldular.

Gezimizin ikinci durağı olan Urfa’da; Halil-ür Rahman, Balıklı Göl, Ayn Zeliha Gölü, Rızvaniye Cami, Bedesten, Sipahi pazarını içeren gezi programının ardından öğrencilerimiz, sıra gecesine katılarak yöre kültürüne ait eğlenceyi deneyimlediler.

Öğrencilerimiz, ülkemizin tarihî ve kültürel miraslarından, Dünya Miras Listesi'nde de yer alan ve dünyanın en eski tapınağına ev sahipliği yapan Göbeklitepe’yi gezdikten sonra Türkiye’nin en büyük müzesi unvanına sahip  Şanlıurfa Arkeoloji Müzesini ziyaret ederek gördüklerini somutlaştırdılar. Dünyada kurulan ilk üniversiteye ev sahipliği yapan Harran’ı   ve konik kubbeli tarihî Harran evlerini görerek gezinin son bölümünü tamamladılar.

Yoğun ve keyifli geçen bu gezinin sonunda Çevre Lisesi öğrencileri, yaşadıkları ülkedeki farklı dönem ve kültürlere ait tarihî eserlerin farkına vararak kültürel mirası koruma bilincine sahip oldular.