Çevre Kolejinden Dünya Çevre Günü’nde Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu Başkan Yardımcısı Benedek Javor’a Yılın Çevre Ödülü
Javor: "Çevre sadece küresel karar vericilerin ve siyasilerin vereceği bir kararla olmaz, burada sonucu değiştirmek en nihayetinde sizlere bağlıdır"
ÇEVRE Koleji'nin her yıl çevre konusundaki hizmetlerinden dolayı bir sivil toplum kuruluşuna veya kişiye verdiği Yeşil Küre ödülü, bu yıl Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu Başkan Yardımcısı Benedek Javor takdim edildi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde 15'incisi düzenlenen törene TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş da onur konuğu olarak katıldı. Çevre Koleji tarafından Dünya Çevre Günü'nde organize edilen törende, Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu Başkan Yardımcısı Benedek Javor, Yılın Çevre Ödülünü TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş'ın elinden aldı.
AVRUPA PARLAMENTOSU ÇEVRE KOMİSYONU BAŞKAN YARDIMCISI JAVOR: "GELECEĞİMİZ İÇİN ÇEVREYİ KURTARMAK ELZEM"
Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu Başkan Yardımcısı Benedek Javor törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bana bu gidişata dur demek mümkün mü? Çevreyi kurtarmak mümkün mü diye soruldu. Ben burada bu soruyu cevaplamak istiyorum. Her şey sizlere bağlı... Yağmur ormanlarının yok olmasına, değişen iklime, hava kirliliğine dur demek elzemdir. ABD Başkanı Trump, ülkesini İklim değişikliği anlaşmasından çekti. Ancak çevre sadece küresel karar vericilerin ve siyasilerin vereceği bir kararla olmaz, burada sonucu değiştirmek en nihayetinde sizlere bağlıdır. Dünyada bu çabaya girişen yerel inisiyatifler, yerel yönetimler kurulan enerji komiteleri var. Aslında bu ödülü benim sizlere vermem gerekiyor. Böyle değerli bir çabaya giriştiğiniz için benim sizlere teşekkür etmem gerekiyor. Dünyayı kurtarmak mümkün ve Çevre Koleji olarak siz bu değişimin kendisisiniz."
TBMM ÇEVRE KOMİSYONU BAŞKANI PEKTAŞ: "HASANKEYF'TEKİ TÜRBENİN SULAR ALTINDA KALMASINA GÖNLÜMÜZ RAZI OLMADI"
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, "Hasankeyf'te 8 tane daha taşıyacağımız yapı var onlar da taşıyarak çevreye sahip çıkacağız" dedi.
Pektaş, törende yaptığı açıklamada, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak antik Hasankeyf İlçesi'nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan 1150 ton ağırlığındaki Zeynel Bey Türbesi'nin sular altında kalmasını engellemek için taşındığını ifade ederek, "Zeynel Bey Türbesi'nin sular altında kalmasına gönlümüz razı olmadı. Dünyada bugüne kadar parçalanmadan tek seferde taşınan en büyük yapı Zeynel Bey Türbesi, bunun haricinde 8 tane daha taşıyacağımız yapı var. 8 yapıyı da aynı şekilde taşıyarak çevreye sahip çıkacağız" dedi.
"OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ ÇEVRECİ BİR KÖPRÜDÜR"
Osman Gazi Köprüsü'nün çevreci bir köprü olduğunun altını çizen Pektaş, "Mesela dikkat ettiyseniz biraz kavislidir. Bu köprüde kavis olmasının sebebi Yalova'da tam körünün ayaklarının geldiği yerde göçmen kuşlarının tabi yaşam alanı var. Onların yaşam alanı kaybolmasın diye köprünün maliyeti artarak kavisli bir şekilde yapılmıştır" dedi.
"HALİÇ'İ KÜLTÜRÜMÜZE GERİ KAZANDIRDIK"
20 sene öncesinde Haliç'in atıklarla birikerek canlı hayatının yok olmasına neden olduğunu ve yaydığı kokunun çok rahatsız edici bir boyut kazandığını aktaran Pektaş, "Çocuklar, sizler şanslısınız sizler hatırlamazsınız ama anne ve babalarınız hatırlarlar... Bundan 20 sene önce Haliç kıyısında kokudan geçemezdik. Haliç atıklarla birikmiş, adeta canlı hayat yok olmuştu. Haliç'i temizlemek için milyarlarca lira para harcadık ama sonunda kültürümüzün İstanbul'un Haliç'ini geri kazandırdık. Şimdi etrafında parklar, üniversite kampüsleri, kültür merkezleri var" şeklinde konuştu.
"İSTANBUL'DA HAVA KİRLİLİĞİ DİYE BİR ŞEY KALMADI"
İstanbul'daki hava kirliliğine de değinen Cihan Pektaş, "Eskiden İstanbul'da hava kirliliğinden sokağa çıkamazdık gazeteler promosyon olarak gaz maskesi dağıtırdı. Ancak biz bu is kokusunu gidermek için çok çalıştık bugün İstanbul'da hava kirliliği diye bir şey kalmadı. Sadece İstanbul değil, bütün şehirlerimizin hava kalitesi Çevre ve Orman Bakanlığı internet sitesinden yayınlamaktadır. Sizler de internetten 'havakalitesi.gov.tr' adresinden girerek bulunduğunuz şehrin hava kalitesini kontrol edebilirsiniz. Biz havca kalitesini anlık olarak takip edip müdahalede bulunabiliyoruz. Evlerimizden çıkan atık sularımız da tamamen derelere ve denizlere akıyordu. Bugün çok büyük su arıtma tesisleri yaptık atık sularımızı arıtarak değerlendiriyoruz. Ağaçları ve yeşilliği sulamada kullanıyoruz" diye konuştu.