“6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu ve Kahramanlık” Kompozisyonumuz İlçe 3.sü
“6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu ve Kahramanlık” Kompozisyonumuz İlçe 3.sü

"6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu ve Kahramanlık” Kompozisyonumuz İlçe 3.sü

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu ve Kahramanlık” konulu kompozisyon yarışmasında 9C Sınıfı öğrencilerimizden Nedret Ceren Köse, ilçe üçüncüsü olmuştur. Öğrencimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

AH İSTANBUL

Ah o uğruna binlerce can verilen İstanbul bilir mi ki uğruna neden bu kadar çok can feda edilmiştir? Güzelliğinden dolayı mı? O zarafetinden, coğrafi konumundan; o zamanlar başkent olmasından dolayı mı? Belki İstanbul bilmez ama biz biliriz!

O canlar, bu güzeller güzeli şehrin Türkiye’nin kalbi olmasından dolayı verilmiştir. Kalbi derken sadece başkent olmasından bahsetmiyorum, sakın yanlış anlamayın! O asilliğiyle, güzelliğiyle, bütün milletlere kapısını açacak kadar hoşgörülü olmasıyla da Türkiye’nin kalbidir. Nasıl kalp atmayı bırakırsa insan ölür, işte İstanbul’da Türkiye’den giderse Türkiye ölür.

O,  o kadar hassas bir şehirdir ki kendi üzerinde kan görmeye dayanamayıp bütün savaşları Çanakkale, İzmir gibi başka şehirlerde yaptırtmıştır. Sonra o şehirlerin halini görünce şakır şakır ağlamış ama elinden bir şey gelmeyince boyun eğmek zorunda kalıp zafer kazanma görevini Türk milletine teslim etmiştir.

Türk milleti de İstanbul’un bu kederli çağrısını duymazdan gelmemiş, o kirli ruhlarını İstanbul gibi naif bir şehre bulaştıran düşmanları geldikleri gibi göndermiştir.16 yaşında Galatasaray Lisesi’ni bırakıp cepheye giden Ahmet göndermiştir, bebeğini kundakta bırakıp direnişe giden Nene Hatun göndermiştir, erkek kılığına girip savaşa katılan Fatma Seher göndermiştir, Hasan Tahsin, Mustafa Kemal Paşa göndermiştir.

Bu kişiler zaferden, kurtuluştan umudunu tek bir an bile kesmemiş, bir an bile ‘Ya olmazsa?’ dememiş; olacağına, zaferin kazanılacağına inanmışlardır.

Çünkü biliyorlardı ki onları destekleyen binlerce, on binlerce, yüz binlerce kişi vardı. Ve eğer onlar başarısız olsalar bile onlardan sonra gelen Türk Gençliği er ya da geç intikamını alıp zafere kavuşacaktı.

İşte İstanbul bütün bu kahramanlık öykülerinin merkezindedir. Evet İstanbul yüzünden başımıza bunlar gelmiş olabilir amma ve lakin İstanbul bize teşekkürünü fazlasıyla etmiştir.

Ey güzeller güzeli İstanbul, artık biliyorsun bu kirli ruhların seni neden bu denli arzuladıklarını ve kendin için yapılmış onca fedakârlıkları. Sen zaten minnetini bize fazlasıyla sundun ama eğer olur da bir gün unutursan bu yazıma bakıp hatırla istedim İstanbul.